Η ιδέα

La casa di giorgino

Ο Λατίνος ποιητής Βιργίλιος εκτός από την Αινιάδα, έχει παραδώσει ως τις μέρες μας οτι Λατίνοι και Έλληνες έφτιαχναν ένα είδος άζυμης πίτας η οποία ψηνόταν πάνω σε κεραμικούς πυρωμένους δίσκους και τρώγονταν με ωμό κρεμμύδι, λάδι και ξύδι. Η μαγιά και το φούσκωμα της ζύμης είναι το επόμενο βήμα, σε συνδυασμό με την ανακάλυψη του φούρνου, κάνουν την «πίτσα» ένα γρήγορο, προσιτό και εξαίρετο έδεσμα.
Θα πρέπει να περιμένουμε έως το 1830 για να βρούμε την πρώτη πιτσαρία, καθώς μέχρι τότε η πίτσα πουλιόταν στο δρόμο σε πάγκους, με την ονομασία «port’ alba, στην πόλη της Νάπολι. Το καλοκαίρι του 1889 ο βασιλιάς Ουμπέρτος Α΄ και η βασίλισσα Μαργαρίτα βρίσκονταν για διακοπές το ανάκτορο του Κάποντιμόντε, στη Νάπολι.
Με την φήμη της πίτσας να έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την πόλη, δεν άργησε να φτάσει και στην βασιλική αυλή.
Η μεγάλη περιέργεια της βασίλισσας για να γευθεί το νέο αυτό έδεσμα την έκανε να φωνάξει στο παλάτι τον πιο διάσημο pizzaiolo της εποχής του, τον Ντον Ραφαέλε Εσπόζιτο. Ο Ντον Ραφαέλε με τη βοήθεια της συζύγου του Ντόνα Ρόζα, παρουσιάζοντας στη ασίλισσα τρεις διαφορετικές πίτσες, η μία από αυτές με τα χρώματα της ιταλικής σημαίας (ντομάτα, βασιλικό, μοτσαρέλα) ενθουσίασε τη βασίλισσα. Ο σπινθηροβόλος Εσπόζιτο συνταίριαξε στη στιγμή τα νέα αυτά συστατικά και βάφτισε την πίτσα «Μαργαρίτα».

 

Στην trattoria “la casa di giorgino” μπορείτε να δοκιμάσετε αυθεντική ιταλική πίτσα με φρέσκο ζυμάρι, φρέσκια μοτσαρέλα Ιταλίας,  ποικιλίες αλλαντικών, τυριών, ορεκτικών από την βόρειο και νότιο Ιταλία, φρέσκα ζυμαρικά φτιαγμένα εντός του καταστήματος από τον chef Giorgino φρέσκα θαλασσινά, πολλά πιάτα ημέρας (καβούρι-αστακό-κυνήγι) και φυσικά επώνυμα ιταλικά και ελληνικά κρασιά. O chef δημιουργεί για εσάς διάφορα λικέρ και απεριτίφ (lemon cello, grappa frutti disseccati, melograno κ.α.)